Art
Birds of America
Hairy Woodpecker, Red-bellied Woodpecker, Red-shafted Woodpecker, Lewis’ Woodpecker, Red-breasted Woodpecker
Plate 416
Featured in this Plate
The Hairy Woodpecker and the Downy Woodpecker are remarkably similar in pattern, differing mainly in size and bill shape. They often occur together, but the Hairy, a larger bird, requires larger trees; it is usually less common, especially in the east, and less likely to show up in suburbs and city parks. In its feeding, it does more pounding and excavating in trees than most smaller woodpeckers, consuming large numbers of wood-boring insects.
Widespread throughout the eastern and central United States, where its rolling calls are familiar sounds in swamps and riverside woods throughout the year. Omnivorous and adaptable, the Red-bellied Woodpecker has also adjusted to life in suburbs and city parks, and in recent years it has been expanding its range to the north. Despite the name, the red on the belly is not often visible in the field. Has been known to be attracted to suet feeders.
This brown woodpecker flashes bright colors under the wings and tail when it flies. The Northern Flicker's ringing calls and short bursts of drumming can be heard in spring throughout most of North America. Two very different-looking forms -- Yellow-shafted Flicker in the east and north, and Red-shafted Flicker in the west -- were once considered separate species. They interbreed wherever their ranges come in contact. On the western Great Plains, there is a broad zone where all the flickers are intergrades between Red-shafted and Yellow-shafted.
One of the oddest woodpeckers (and not only because of its colors, which include pink, silver, and oily green). Although it climbs trees in a typical woodpecker style, it feeds mostly by catching insects in acrobatic flight: swooping out from a perch like a flycatcher, circling high in the air like a swallow. Wide rounded wings give it a more buoyant flight than most woodpeckers. In fall, the Lewis's Woodpecker chops up acorns and other nuts, stores them in crevices, then guards the storage area for its winter food supply.
A very close relative of the Yellow-bellied Sapsucker and the Red-naped Sapsucker, replacing them on the Pacific slope. The Red-breasted Sapsucker was considered to belong to the same species for some time, so differences in behavior have not been studied much until recently.
All images in our collection are provided courtesy of the at Mill Grove in 51猎奇入口, Pennsylvania; the Montgomery County 51猎奇入口 Collection; and Zebra Publishing.
Please consult our Terms of Use before downloading, and please credit the plates as follows: 鈥淐ourtesy of the John James 51猎奇入口 Center at Mill Grove, Montgomery County 51猎奇入口 Collection, and Zebra Publishing鈥�